SYYSKOKOUS SUJUI SUTJAKKAASTI

Tero J. Kauppinen uusi Piällysmies

Iisalmelaissyntyinen Tero J. Kauppinen valittiin Ylä-Savon Seuran syyskokouksessa piällysmieheksi.  Se on kunnianosoitus henkilölle, joka on kotoisin Ylä-Savosta ja on vaikuttanut toiminnallaan merkittävästi kotiseudullaan tai valtakunnallisesti. Edellinen piällysmies oli 2019 valittu kirjailija Sirpa Kähkönen.

Koronapandemian takia piällysmiestä ei ole valittu 2020-2021. Ensimmäinen piällysmiehen nimityksen sai ohjaaja Edvin Laine v.1979.

Kuvassa Ylä-Savon Seuran uusi Piällysmies Tero J. Kauppinen käätyjen ja kunniakirjan kanssa. Piällysmiehen  arvomerkit ojensi puheenjohtaja Vesa Lappalainen.

Tero Kauppinen on toiminut konsulttina 50 vuotta ja on sinä aikana konsultoinut satoja yrityksiä ja organisaatioita niin Suomessa kuin ulkomailla. Tero Kauppinen kertoi kokouksessa nuoruudestaan Iisalmessa ja matkastaan kansainväliseksi konsultiksi ja luennnoitsijaksi.

Iisalmen Lyseosta hänelle on jäänyt mieleen erityisesti rehtori Eeva Porri, joka piti tiukan kurin satojen vilkkaiden poikien koulussa. Ja matematiikka oli Porrin opetusaine ja se kyllä opittiin. Porrin tunnilla ei viitsinyt laiskotella. Toinen tärkeä lyseon opettaja oli Erkki Leimu, joka toi liberaalin tuulahduksen opettamiseen.

Savolaisten laulu kajahti

Savolaisten laulu kajahti varsin komeasti Ylä-Savon Seuran syyskokouksen alussa 19.11.2022. Kokouspaikalle Malmin työväentalolle oli tullut viitisenkymmentä jäsentä. Tilaisuuden aluksi muistettiin myös hiljaisella hetkellä poismenneitä seuran jäseniä Mauno Turusta (99 v.) ja Olavi Martikaista (81 v.). Olavi oli myös seuran piällysmies vuonna 1993.

Syyskokous aloitettiin savolaisten laululla. Toinen oikealta Ylä-Savon Seuran kunniajäsen Kaija Pulli.

Kokous sujui sutjakkaasti Vesa Lappalaisen johdolla. Vuoden 2023 johtokuntaan valittiin seuraavat: Vesa Lappalainen (pj.), Aimo Ollikainen varapj., sihteeri Mikko Raatikainen ja muut jäsenet Aino Hyvönen, Arja Julkunen, Kari Kainulainen, Reijo Stedt ja uusina jäseninä Anja Niemelä ja Valma Hiltunen.

Seuran ensi vuoden toimintasuunnitelmissa on mm. teatterimatka Tallinnaan ja Voe tokkinsa Muikkuja-tapahtuma tammikuussa. Toukokuussa pidetään pihajuhla ja elokuussa tehdään saaristoretki. Syyskokouksessa 2023 kuullaan Iisalmen Putkolan ja Aminofien vaiheista. Jäsenmaksu säilyy ensi vuonna 20 eurossa per jäsen.

Mykyrokka maistui

Kokouksen jälkeen osanottajat saivat maistaa pääkaupunkiseudulla harvinaista herkkua, mykyrokkaa. Ja hyvin keitto kävi kaupaksi. Keittomestareina toimivat Reijo Stedt, Aino Hyvösen ja Arja Julkusen. Kyytipoikana oli juoman lisäksi Tintin Juurilla –leipomon ruisleipää, joka on leivottu yli satavuotiseen juureen. Leipää osti moni vielä kotiin viemiseksi.

Mykyrokkaa maistelemassa Jussi Korolainen (vas.) ja Irja ja Lauri Mali. ”Enpä ole syönyt mykyrokkaa vuosikausiin. Pientä rohkaisua se vaati mieheltäni, mutta hyvältähän tämä maistuu”, kertoi Irja Mali. Oikealla Lauri Mali. Jussi Korolainen´(vas.) kertoi puolestaan olleensa mukana seuran kokouksessa 1979, jolloin valittiin ohjaaja Edvin Laine ensimmäiseksi Piällysmieheksi.

Tämä porukka sen perinneruuan sai aikaan Ylä-Savon Seura jatkaa yläsavolaisia ruokaperinteitä monella tavalla. Nyt noin 50 osanottajaa sai nauttia kunnon mykyrokasta. Henkilöt oikealta Reijo, Arja, Helena, Aino ja Riitta-Sisko.

Mikä on reseptin salaisuus? Mikähän on mykykeiton resepti, näyttää kyselevän Tiia Kauppinen Aino Hyvöseltä? Kaija Kauppinen on jo saanut lautasellisen keittoa.

Gregoriaanisen laulun taitajat Harri ja Markku. Vesa Lappalainen kyseli satoja vuosia vanhojen gregoriaanisten laulujen taitajilta Harri Heinoselta ja Markku Lappalaiselta harvinaisen harrastuksen taustoista. Harri ja Markku lauloivat kokouksessa kolme vanhaa joululaulua.