Seuran perustamishistoriaa

Pääkaupunkiseudulle muuttaneiden yläsavolaisten keskuudessa heräsi 1970-luvun alkupuolella vahva kotiseutuaate. Päätettiin perustaa oma seura yläsavolaisuuden ja perinneruokien suojelemiseksi. Seuran perustamista enteili jo ohjaaja Edvin Laineen luotsaama Iisalmi-seura.

Alun perin seuraan kelpuutettiin vain yhdeksästä silloisesta yläsavolaisesta kunnasta lähtöisin olevia henkilöitä. Kunnat rakentuivat Iisalmen kaupungin ympäristöstä: Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Rautavaara, Sonkajärvi, Varpaisjärvi ja Vieremä. Myöhemmin rajat murtuivat ja nykyään seuraan pääsee savolaismielinen henkilö. Tietenkin on hyvä, jos on syntynyt Ylä-Savossa. Ylä-Savon Seuran jäsenmäärä on 120.

Marraskuun 7. päivä 1970 toive vihdoinkin toteutui. Silloin kokoontui kymmenen innokasta yläsavolaista ja he olivat: Martti Kokkonen, rouva Ester Koskelo, merkonomi Leo Koskelo, yli-insinööri Lauri Kärkkäinen, yliopettaja Erkki Matilainen, vakuutustarkastaja Matti Nokela, sosiaalineuvos Niko Oksanen, dir.mus. Martti Räisänen, teknikko Ensio Savolainen ja talousjohtaja Heikki Soininvaara. Seuran perustava kokous päätettiin pitää loppiaisena 6.1.1971 ja kutsua sinne yläsavolaisuudesta kiinnostuneita ihmisiä maksullisella lehti-ilmoituksella. Kokous pidettiin 8.1. ja paikalla oli 39 yläsavolaista. Näin Ylä-Savon Seura ry perustettiin.

50-vuotishistoriikki

Piällysmiehet