PIHLAJANLEHTI 1 2023

PIHLAJANLEHTI 1 2023
Lupsakkoo loppuvuotta kaekille
Vuos vierähti uuvelle luvulle 2023 jo kohta kaks kuukaatta sitten. Voejaan sannoo, että vuos lähti hyvin kääntiin niinku nuapurin Zetori. Toevottavasti teellä kaekilla Ylä-Savon Seura ry:n jäsenillä on vuojen alaku ollu yhtä toemilais kuin tuon Zetorin käänti. Ee pakkasista piittoo.
 
Tämä Pihlajanlehti kertoo tuas tärkeemmät uutiset ja tapahtumat. Ensmäesenä on kevätkokkoos, jonka kutsu on tuossa seuroovassa pilttuussa. Ja tietysti meejän jäsenmaksu on maksettava ennen kevätkokkoosta. Siitä on oma pilttuunsa tuossa myöhempänä.
 
Sitten syökee paljon porkkanoo näen talavella. Ee piäse kevätaarinko ahavoettammaan ihhoo eekä kasvoja. Karoteeni on sanottu olovan hyväks meejän savolaestenkin iholle. Mää ja tiihä häntä, mutta porkkanaraaste on hyvvee!
 
Sitten ee muuta tässä vaeheessa ku pitäkee virukset loetolla ja liikkukkee ulukona!Puhheenjohtaja Lappalaenen

Sääntömääräinen kevätkokous

Ylä-Savon Seura ry:n kevätkokous pidetään lauantaina 25.3.2023 Malmin Työväentalolla klo 13.00 osoitteessa Takaniitynkuja 9, 00780 Helsinki. Kokouksessa käsitellään sääntöjemme pykälässä 7 olevat asiat. Kevätkokouksen päätteeksi toimittaja Vuokko Nissinen tulee kertomaan Tavaratalo Putkolan ja Aminoffin suvun historiasta.  Kokouksen jälkeen syödään perinteisesti savolaista talkkunaa tirripaistin tai voisulan kanssa, josta tarkempaa tietoa jäsenmaksutiedotteen jälkeen.
Tervetuloa kevätkokoukseen!

Jäsenmaksu

Ylä-Savo seura ry:n vuoden 2023 jäsenmaksu on edelleen 20 €/hlö ja eräpäivä on 28.2.2023. Maksa se seuran uudelle tilille FI39 5720 1020 4497 38,
viitenumero 1229.

Huom!  Tilinumero on muuttunut. Älä käytä enää maksujärjestelmässäsi olevaa vanhaa tilinumeroa.

Savolaesta talakkunoo ja tirripaestia!

Kevätkokouksen ja Vuokko Nissisen esityksen jälkeen nautimme nimisuojattua perinneruokaa, aitoa Savolaesta Talakkunoo ja tirripaestia.  Vaihtoehtona keitettyjä perunoita ja/tai kasvispiirakkaa. Leivät, kotikalja ja pullakahvit kuuluvat kokousruokailuun.  Kaikki tämä ruokailu maksaa vain 15 € /henkilö.  Maksa ruokailumaksu 15 € seuran tilille FI39 5720 1020 4497 38, viite 1261.
Huom! Seuran pankkitilin numero on muuttunut, entinen tili ei ole enää käytössä

Ilmoittautuminen kevätkokoukseen ja ruokailuun
Ilmoittaudu kokoukseen ma 20.3.2023 mennessä sihteeri Mikko Raatikaiselle, mikkojraatikainen@gmail.com tai puh. 050-3883191.
Luvassa on jälleen yläsavolainen iltapäivä lupsakan seuran, perinneruuan, arpajaisten ja ohjelman parissa.Tervetuloa ja ota savolaesuutta ymmärtäviä ystäviäsi mukaan.  Ja houkuttele jäseneks!

Talkkunan nimisuojauksesta

Ruokavirasto on 16.1.2023 päättänyt hyväksyä nimisuojauksen, joka koskee Savolainen talkkuna/Savolainen talakkuna -nimitysten rekisteröintiä.  Ruokavirasto on julkaisut siitä julkisen kuulutuksen 24.1.2023:  https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/ainesosat-ja-sisalto/nimisuojatut-tuotteet/suomalaiset-nimisuojatuotteet/savolainen-talkkuna
Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ollut ProAgria Itä-Suomi ry.  Lopullisen päätöksen nimen rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio.

Talvisodan leipää Ylä- Savosta

Ruisleipä on aina ollut tärkeää ravintoa suomalaisille varsinkin maamme sotarintamilla, kun muuta ruokaa ei ollut saatavilla, mm. Talvisodassa 30.11.1939-13.3.1940.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi v. 2017 Kuopion Lottaperinneyhdistys ry halusi valmistaa Talvisodan leivän kiitokseksi maamme veteraaneille ja lotille. Yhdistys halusi myös muistuttaa kaikkia suomalaisia siitä, miten valtavan vastuun Suomen naiset ottivat sota-ajan elintarvikehuollosta.

Pielavedellä toimiva Leipomo Puustelli Oy ryhtyi v. 2017 leipomaan Talvisodan leipää Lottaperinneyhdistykseltä saamansa alkuperäisen reseptin mukaan perinteitä kunnioittamaan.
Kts. ”Talvisodan leivän tarina” https://sickman.fi/yleinen/talvisodan-leipaa-perinteita-kunnioittaen/, ja Leipomo Puustelli Oy:sta  https://www.leipomopuustelli.com/

Kevätkokouksessa la 25.3.2023, nyt Talvisodan päättymisestä 83 rauhallisen vuoden ja 12 päivän jälkeen, saamme maistella siivun Talvisodan leipää.

Tätä leipää on saatavissa kevätkokouksessa myös kotiin vietäväksi ja vaikkapa ystäville ja tutuille lahjaksi annettavaksi.
Tietoja Talvisodan leivästä:

  • ainesosat: ruisjauho, vesi, suola ja kuivahiiva
  • koko: neliön muotoinen 25×25 cm, paino tuoreena n. 440 g, pakattuna 1 kpl/paperipussi
  • säilyvyys, jos ei tule heti syötyä: paperipussissa pehmeänä muutamia päiviä ja kuivuu pikkuhiljaa ja joittenkin mielestä ”maku sen kun paranoo”, voi myös pakastaa ja ”hyvvee on sittennii” (molemmista on minulla kokemusta)
  • meille tulevat leivät leivotaan tiistaina (21.3.) tai keskiviikkona (22.3.) riippuen siitä, kuinka saamme kuljetuksen järjestetyksi.

Ylä-Savon Seurassa olemme sopineet Leipomo Puustellin kanssa, että he tekevät Talvisodan leipiä kevätkokoukseemme myytäväksi.  Leivän hinta on rahtikuluineen 5,00 €/kpl.  Huom!  Leipomo tilittää jokaisesta leipomastaan Talvisodan leivän hinnasta pienen siivun Lottaperinneyhdistykselle.
Leivät on tilattava kevätkokoukseen ilmoittautumisen yhteydessä viimeistään ma 20.3.2023 ilmoittamalla, montako leipää tilaa.  Tilatut leivät on maksettava pankkiin seuran tilille FI39 5720 1020 4497 38 ruokailumaksun 15,00 € yhteydessä, viite 1261, esim. 30 € (jolloin 3 leipää). Leivät jaetaan tilanneille/maksaneille kokoustilaisuuden lopussa.

Ylä-Savolaista historiaa
Olvi-säätiön rahoittamassa meneillään olevassa Jyväskylän yliopiston laajassa tutkimus- ja näyttelyhankkeessa selvitetään elämisen ehtoja Ylä-Savossa 1500-luvuilla.  Suomen historiassa Pohjois-Savon pohjoisin osa näyttäytyy myöhään asuttuna rajaseutuna, erilaisten kulttuurien kohtaamispaikkana ja elämisen niukkuutta tarjonneena alueena.
Jyväskylän Yliopiston kokoelmissa on ainutlaatuinen professori Ahti Rytkösen n. 2000 valokuvasta koostuva kokoelma 1900-luvun alun yläsavolaisesta maaseudun arjesta.  Pääosin kuvat ovat 1920-luvulta, jolloin hän oli opettajana Maaningan Tuovilanlahdessa, josta hän suuntasi kuvausmatkansa kaikkiin Ylä-Savon kuntiin.Pielaveden 150 -vuotisjuhlavuoteen liittyen Pielaveden kirjastossa oli 30.1.2023 historioitsija Jaana Luttisen luento Mennyttä Pielavettä Ahti Rytkösen valokuvissa.  Luennon alussa historioitsija kertoi tutkimushankkeesta koko Ylä-Savoa koskien.
Luento on katsottavissa Iisalmen kirjaston facebook-sivuilta, vaikka ei ole fb:n käyttäjä eli ilman tunnuksia.   Kirjoita Google-hakukenttään: facebook.com/kirjastoiisalmi, klikkaa aukeavan fb-sivun ylävalikon kohdasta Lisää ja siitä Videot, rollaten pari näyttöä alaspäin.
Tässä vielä toinen linkki suoraan videoon:
https://www.facebook.com/kirjastoiisalmi/videos/707047741085254.
Tutkimushankkeen tuloksista tulee kesällä 2024 näyttely mm. Iisalmen Kotiseutumuseoon.

Paljon on elämä muuttunut maaseudulla 100 vuoteen!  Pysäyttävää ja ajatuksia herättävää.

Ylläolevissa kuvissa on kaksi mustavalkoista kuvaa Pielaveden historiasta, Aminoff suvun vaakuna ja Putkolan tavaratalo sellaisena, millaisena ehkä sen parhaiten muistamme.